Navigáció

Online Statisztika

Online vendégek: 1

Mai látogatók: 23
Max. napi rekord: 5765
Tegnapi látogatók: 55
Összes látogató: 2212964

Mért adataink (egyszerűsítve)

A technika


A torony berendezései az ellátott feladatuk szerint három csoportra oszthatóak:
    - Elektromos áram termelés és raktározás
    - Mérõ és adatgyüjtõ berendezések
    - Mikrohullámú adattovábbítórendszer


1. Energiaellátás:
Mondta egyszer egy szolgáltató: "Ha áram van, minden van." Bizony így igaz, a hegy tetején pedig pontosan áram nem volt. A vezetékes elektromos hálózat csak a hegy lábánál elhelyezkedõ településeken található meg, a hegytetõre való feljuttatása még a távoli jövõben sem megoldott. Mint már említettük, az egész hegy ökológiai értékekben gazdag természetvédelmi terület, így semmi esetre sem túrható föl az elektromos hálózat kiépítése céljából. A szükséges elektromos energiát tehát helyben kellett elõállítanunk, megújuló környezeti energia fölhasználásával. Választásunk a napenergia hasznosítására esett, mivel a torony tetejét semmi sem árnyékolja a teljes nap alatt. A napenergia hasznosítás elõnyei: majdnem bárhol rendelkezésre áll, megújuló, a "befogása" és tárolása nem jár a környezet semminemû terhelésével. Hátránya: méregdrága technológia. Jelen esetben mégis kézenfekvõ volt a felhasználása, a lehetõségeink mérlegelése után. A toronyban üzemeltetett berendezések viszonylag madárétkûek, a folyamatos energiafelhasználásunk nem haladja meg a 15W teljesítményt. Ennek ellenére mintegy 200W elektromos teljesítményû napelemmodult, egy 20A -es automata munkapontkeresõs töltésszabályzót és 300Ah tárolókapacitású zártrendszerû akkumulátort kellett fölhasználnunk az energiarendszerünkben. A látszólagos túlméretezést részben a télidõben erõsen lecsökkenõ napsütéses órák száma indokolja, másrészt pedig a hegy magassága miatti gyakori sûrû párás légkör, ami erõs árnyékolást jelent. 600m fölött ugyanis gyakran elõfordul, hogy a hegy teteje "belelóg" a felhõbe és nem süt a csúcson a nap. Az akkumulátorokban eltárolt energia egy elosztószekrénybe kerül, amely egyúttal gondoskodik a zárlat és túláram védelemrõl is. A toronyban egy 12V -os és egy 220V -os hálózat áll a rendelkezésünkre.


2. Mérõ, adatgyûjtõ berendezések:
A torony lelke a WS 2350 típusú idõjárás állomás, amit az idokep.hu viharvadász shopjában vásároltunk. Ez a készülék alkalmas a szélerõsség, szélirány, hõmérséklet, légnyomás, páratartalom és csapadékmennyiség mérésére. Áll egy beltéri egységbõl, ehez kapcsolódik egy kültéri egység és egy internet illesztõ adapter. Ez utóbbi lehetõvé teszi a számítógép nélküli közvetlen adatküldést az idõkép szervere felé, internetkapcsolaton keresztül. A kültéri részhez kapcsolódnak az érzékelõk. A beltéri egység LCD kijelzõjén mindig leolvashatjuk az épp aktuális mért adatokat, de számítógépre is kapcsolhatjuk soros porton keresztül, így egy szép grafikus felületen is megnézhetjük azokat. Az idõjárásállomás tervezésekor fontos szempont volt, hogy a hegytetõn megmért adatokat nyílvánosan hozzáférhetõvé tegyük bárki számára. "A mért idõjárás adatok" oldalt megnyitva láthatjuk is az aktuális mérési eredményeket, valamint az elmúlt 24 óra eseményeit grafikonon ábrázolva. Az idokep.hu oldalon ugyancsak megtalálhatóak vagyunk "Dobogókõ" idõjárás adatai néven. Az észlelések - automaták - Dobogókõ(fbts01) kiválasztásával jelennek meg a mérési eredményeink. Ezúton köszönjük az idokep.hu csapatának a segítségét és a szép grafikonokat, amelyek jelen oldalunkon is láthatóak. Külön köszönet Kurunczi Rita okleveles meteorológusnak és Kiss Andrásnak az idokep.hu mûszaki vezetõjének akik fejlesztéseink és néha baklövéseink közepette folyamatosan segítõ kezet nyújtanak nekünk.


3. Mikrohullámú adattovábbítórendszer:
Egy profi meteorológiai állomás elengedhetetlen része a folyamatos szélessávú internetkapcsolat. Ezen keresztül valósulhat meg a mért idõjárás adatok továbbítása, valamint a teljes állomás távvezérlése, távfelügyelete. A szélessávú internetkapcsolatot és a mikrohullámú berendezéseket a Printer-fair Kft -nek köszönhetjük. Az alkalmazott technika egy Ubiquity gyártmányú NanoBridge elnevezésû 5GHz -es tartományban mûködõ eszköz. A legújabb MIMO TDMA technológiának, nagynyereségû parabolaantennának és az éles irányhatásnak köszönhetõen valamivel több, mint 10Km távolságból jut el a toronyba az internetkapcsolat a bázisállomásról. A toronyban egy router található, ez osztja el a netkapcsolatot az idõjárásállomás internet illesztõje és a torony távérzékelési, távfelügyeleti eszközei között. Ha szükséges, vagy úgy tartja kedvünk, egy laptop segítségével internetezhetünk is a toronyból. A jelenleg tervezési szinten tartó nagyfelbontású webkamera képét is ezen az internetkapcsolaton keresztül tudjuk majd a közönség felé közvetíteni.

Támogatóink - Partnereink

Köszönettel tartozunk támogatóinknak, partnereinknek:

A tiszta zöld energiából működtetett légi akadályfényt az ON-AIR KFT biztosította.

Generálási idő: 0.41 másodperc
2,041,106 egyedi látogató